Afvallen 2-3, de methode

Dit is deel 2 van een 3-luik, klik hier voor deel 1 en hier voor deel 3

 Oke, zomer 2018, het moment was daar. Aan de ene kant wist ik dat ik nu aan mijn gewicht en gezondheid moest en wou gaan werken, aan de andere kant heb ik mijzelf lang geleden beloofd dat ik nooit meer een dieet zou volgen. Wat nu?
Ik weet van mezelf dat ik geen “normale” relatie heb met eten en dat ik zelf verdwaal in alle keuzes die je op voedingsgebied kan maken. Ik weet niet zo goed (meer) wat nou wel en wat niet gezond is. Wat goede porties voor mij zijn. Wanneer ik teveel eet en wanneer te weinig en hoe ik de calorieën die ik mag hebben verdeel over de voedingsstoffen die ik nodig heb.

Een paar jaar eerder had ik via een vriendin gehoord over skinnyminds en het boek “Het geheim van slanke mensen”. Een boek dat gaat over anders omgaan met eten. Het is geen dieet, maar het gaat over andere keuzes maken, anders denken en andere gewoonten aanleren. Ik heb hierop gegoogeld en ben Mieke kosters, de schrijfster van het boek, gaan volgen op social media. Ik vond haar artikelen en quotes heel inspirerend en besloot het boek te kopen. Vanaf het moment dat ik ben gaan lezen, begon ik mijn gedachten, gewoonten en gedrag te veranderen. Het begon met hele kleine veranderingen en ik voerde het stap voor stap door.
Ik heb er voor gekozen het boek langzaam te lezen. Ik begon met het eerste hoofdstuk en pas als ik het idee had dat ik echt goed toe kon passen wat er in dat hoofdstuk stond, begon ik aan het volgende hoofdstuk. Ook ben ik gedurende het boek wel eens terug gegaan naar een vorig hoofdstuk om dat nog eens te doorlopen. Deze manier voelde goed voor mij. Het ging op mijn eigen tempo en ik gunde mezelf de tijd om ook echt de verandering door te voeren in mijn dagelijkse leven. Ik wilde niet dat ik het boek zou lezen, alles zou begrijpen wat er in stond, zou vinden dat ik het zo  moest gaan doen, maar dat het vervolgens niet zou lukken de verandering door te voeren in mijn leven. Ik ben hier dus een jaar lang heel bewust, actief en serieus mee bezig geweest.

De basis van “het geheim van slanke mensen” is: ‘ik eet wat ik wil, en ik wil niet te veel eten’. Op het moment dat je begint aan het boek, begin je je te gedragen zoals slanke mensen zich gedragen. Je begint te denken zoals slanke mensen denken. Je mag alles eten wat je wil, maar als je niet meer aan wil komen dan wil je dus niet te veel eten. Zo maak je zelf je keuzes.
Het boek helpt je met ontdekken van je eigen valkuilen en eyeopeners. Het bevat opdrachten waar je mee aan de slag kan zoals: ‘slanke mensen in je omgeving observeren’. Wat voor keuzes maken zij? Hoe voelen zij zich daarbij? Het boek helpt je met duidelijke doelen te stellen voor jezelf. Het leert je ontdekken wat je graag eet en drinkt en dat je daarvan mag genieten. Het leert je trucjes die je toe kan passen, zoals vooraf bedenken wat je gaat eten. Het legt uit welke “eet types” er zijn zodat je ontdekt welk type jijzelf bent. Het leert je over selfcare en hoe dit helpt bij afvallen en gezond eten. Ook bevat het boek een aantal voorbeeld menu’s om je op weg te helpen. En als je dan “het geheim van slanke mensen” kent en je bent afgevallen, bevat het boek ook nog tips over hoe verder te gaan.

Wat ik heel goed vind aan deze methode is dat ik zelf heb geleerd het te doen. Ik heb zelf uitgezocht wat een goed gebalanceerd menu voor mij is. Ik heb zelf ontdekt hoeveel calorieën er in verschillende producten zitten. Ik heb zelf ondervonden dat ik keuzes moet maken en niet alles kan eten. Ik werd mijn eigen afval goeroe. Dit was lastig en duurde lang en ik ging vaak de fout in, maar nu weet ik wel beter hoe het zit en wat goede keuzes zijn voor mij. Ik heb geen weekmenu’s (meer) nodig die mij vertellen hoeveel ik wanneer mag eten. Ik kan mijn eigen menu samen stellen. Ook hoef ik geen enkel voedingsmiddel uit te sluiten. Ik kan alles eten wat ik wil. Wat hier ook een groot voordeel van is, is dat het dus ook heel erg bij mij past. Ik eet wat ik lekker vind, wat ik leuk of makkelijk vind om te maken, wat in mijn schema past en in mijn leven. Ik heb zelf ontdekt welke momenten ik het fijn vind om wat lekkers te eten en heb dit ingepast in mijn menu.

Zo ben ik erachter gekomen dat de avond  een lastig moment voor mij is. Ik ben dan geneigd te gaan snacken. Als de dag voorbij is en alles is gedaan dan heb ik mijn ontspanningsmoment en dat gaat voor mij gepaard met wat te eten. Het allerbeste zou zijn om deze associatie in mijn hoofd te veranderen. Dat ik eten niet meer koppel aan ontspanning. Ik heb gemerkt dat dat op dit moment voor mij een brug te ver is. Wat ik heb gedaan is ruimte maken in mijn menu zodat ik ‘s avonds nog wat lekkers kan eten zonder dat ik daarvan aankom. Ook vind ik het super gezellig om op zondagochtend een laat ontbijt te hebben samen met mijn gezin. Lekker pannenkoeken bakken of broodjes uit de oven. Ik geniet hier heel erg van en ook dit plan ik dus in. Ik houd de rest van de dag rekening met wat ik eet zodat ik niet aankom van een lekker uitgebreid zondag ochtend ontbijt.
Wat ik namelijk ook heb geleerd is dat deze dingen helemaal niet erg zijn. Dat je best af en toe uitgebreid kan eten en dat je daar natuurlijk van mag genieten. Ik hoef me er niet schuldig over te voelen. Juist niet! Maar ik denk er wel over na en houd rekening met wat ik verder nog eet die dag. Zo maak ik bewuste keuzes waar ik me goed bij voel.
Ik ontbijt mager en lunch juist wat uitgebreider. Mijn avondeten meet ik af omdat ik anders ongemerkt toch te veel eet. Soms eten we als diner iets wat ik echt heel lekker vind zoals bijvoorbeeld spaghetti carbonara. Daar eet ik graag iets meer van. Ik houd hier dan de rest van de dag rekening mee. Dit doe ik ook als ik een keer uit eten ga. Het past niet bij mij om aangepast te eten als ik uit eten ga dus compenseer ik dit de dag ervoor of erna.
Ook heb ik mijn eetgedrag onder de loep genomen. Wat eet ik automatisch zonder dat ik het perse heel lekker vind of er echt van geniet? Ik geef bijvoorbeeld niet zo veel om toetjes (behalve hele lekkere zelfgemaakte toetjes of toetjes in een restaurant). Als we thuis zijn op gewone dagen eet ik dus geen toetje. Is het een feestdag of ga ik uit eten dan geniet ik er juist extra van.

Door een app bij te houden waarin ik alles invoerde wat ik at en dronk leerde ik hoeveel calorieën producten bevatten. Zo leerde ik dat een avocado behoorlijk calorierijk is. Ik eet graag avocado en dacht altijd super gezond bezig te zijn. Dat is op zich ook wel zo, maar het tikt qua calorieën ook behoorlijk aan. Een lepel jus over de aardappelen bevatte ook veel meer calorieën dan ik had gedacht. Ik vind jus over de aardappelen wel lekker, maar lust het ook prima zonder. Ik heb dus de keuze gemaakt om geen jus meer te nemen. Maar mayonaise bij de gebakken aardappelen kan ik echt niet missen dus dat doe ik dan weer wel.
Om erachter te komen wat je echt lekker vind en wat je wel kan missen zegt Mieke van skinnyminds dat je je eten een cijfer kan geven van 1 tot 10. Een 10 is super lekker een 1 is helemaal niet lekker. Vervolgens kies je ervoor om alleen nog maar 8en, 9s en 10en te eten.
Mayo bij gebakken aardappels? Voor mij een dikke 9. Jus op de aardappels? Een 7. Slagroomgebak? Voor mij een 6je. Als ik nu een slagroomgebakje aangeboden krijg bedank ik dus vriendelijk, maar is het monchou of chocoladetaart? Kom maar op! Hiervoor at ik gewoon elk gebakje dat je me voorschotelde (of als ik op dieet was geen enkel gebakje). Het is niet dat ik het vies vind ofzo en het hoort toch bij een verjaardag? Ik vroeg me niet eens af of ik het echt wel heel lekker vond.

Al met al heb ik dus heel wat eyeopeners gehad, valkuilen ontdekt, geleerd wat voor mij wel werkt en wat minder goed werkt. Ik ben me nu bewust van mijn eetgedrag en weet wat ik moet doen om af te vallen of op gewicht te blijven.
Eerlijk is eerlijk, ik gebruik de methode niet op alle fronten zoals die bedoeld is, maar ik doe wel wat  ik kan en wat voor mij werkt.
En kom ik toch weer aan, dan weet ik wat ik moet doen. Boek erbij pakken, lezen en de puntjes weer op de i zetten. Ik kan het allemaal zelf. Ik heb de regie!

Liefs Maaike xx

Klik hier voor deel 1: Afvallen 1-3, de aanloop.
Klik hier voor deel 3: Afvallen 3-3, Body positivity

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Instagram